Przepis na domowy smalec
Wytapiany ze słoniny wieprzowej smalec to szczególny rarytas na Śląsku, gdzie od lat stanowił podstawę w jadłospisie górników ruszających do prac pod ziemią oraz ich rodzin. Wysoka zawartość tłuszczu gwarantowała nie tylko długi termin przydatności, ale przede wszystkim odpowiednią ilość kalorii, którą pracownicy fizyczni zamieniali na energię do wycieńczającej pracy. Dziś smalec to rarytas regionalny, który wcale nie jest już utożsamiany z najniższą warstwą społeczną. W wielu restauracjach pieczywo z domowym smalcem jest podawane w formie przystawki. Jak przygotować domowy smalec z cebulką?
Smalec z cebulką – domowy przepis
Ze smalcem jest trochę podobnie, jak z bigosem czy żurkiem – w każdym domu przepis nieco się różni, jednak podstawa jest taka sama. Aby przygotować klasyczny domowy smalec z cebulką potrzebne są pół kilograma słoniny, średniej wielkości cebula, ząbek czosnku, łyżeczka majeranku oraz sól i pieprz. Słoninę i cebulę należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do garnka przekładamy słoninę i wytapiamy z niej tłuszcz na mały ogniu, mieszając ją raz na jakiś czas. Kiedy skwarki nabiorą złocistej barwy, dodajemy do nich cebulę i czosnek i podsmażamy przez dwie minuty. Na koniec doprawiamy smalec i przelewamy do słoiczków, a kiedy będzie całkiem zimny, wstawiamy do lodówki. Tam szybko stężeje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Z czym jeść smalec domowy z cebulką?
Tradycyjny smalec z cebulką to dla wielu osób rarytas sam w sobie. Wystarczy dobre pieczywo, warstwa smalcu i opcjonalnie sól oraz pieprz, aby rozkoszować się pysznym smakiem. Na Śląsku bardzo popularną przekąską do dzisiaj są tak zwane pajdy chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Na takiej kanapce równie dobrze będą smakowały plasterki rzodkiewki albo krążki czerwonej cebuli, które nadadzą przekąsce nieco ostrości. Na przełamanie smaku i tłustej konsystencji doskonale nadadzą się plasterki pomidora malinowego, okraszone pokrojoną w kosteczkę cebulką oraz pieprzem ziołowym i solą. Możliwości jest wiele. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzać z soleniem smalcu podczas przygotowania. Najpopularniejsze dodatki, takie jak ogórki kiszone, zazwyczaj są dosyć słone.
Najnowsze komentarze